No products in the cart
Dlaczego zielona herbata Ci nie smakuje? Może na to wpłynąć kila czynników, najczęściej popełnianym błędem jest zalanie zielonej herbaty temperatura wyższą niż 80°C Zielona herbata pod wpływem za wysokiej temperatury staje się gorzka i oczywiście traci wszystkie swoje właściwości zdrowotne, a tego byśmy przecież nie chcieli.
Najodpowiedniejsza temperatura parzenia to 70-80°C. Dzięki takiej temperaturze i odpowiedniemu czasowi parzenia, jest to zazwyczaj od 2 do 3 minut, oraz oczywiście odpowiedniej ilości suszu – 2g na 200ml naparu uzyskujemy pełnowartościową zielona herbatę. Kolejnymi błędami, przez które możecie dalej uważać, że herbata zielona jest niedobra jest zbyt duża, lub zbyt mała ilość suszu, tak jak powyżej, 2g to idealna ilość do 200ml kubka. Oczywiście jeśli, ktoś już wie jak parzyć herbatę, może nasypać więcej suszu, lecz nie zalecamy przy chęci intensywniejszego smaku aby trzymać susz w wodzie dłużej niż 3 minuty, ponieważ to znacznie zmienia smak herbaty. Oczywiście można ponownie zalać susz, wtedy będziemy mieć następny kubek zielonej herbaty, już o znacznie delikatniejszym smaku. Jeśli ktoś woli bardziej słomkową herbatę, niech nie sypie mniej suszu lecz wyciągnie szybciej susz z wody, dzięki temu po kolejnym zalaniu tego samych liści, będzie miał kolejną herbatę o zbliżonym smaku to pierwszej. Kolejnymi powodami złego smaku jest rodzaj wody, herbata najlepiej smakuje z niskozmineralizowanej wody źródlanej. Kolejno bardzo ważny jest sposób przechowywania herbaty, herbata powinna być przechowywana szczelnie w suchym i zacienionym miejscu. Na sam koniec najważniejsze, jasność herbaty. Herbaty wysokogatunkowe mają całkiem inna intensywność smaku i aromatu niż te niższe gatunkowo. Przypominamy, że nasze herbaty są wysokogatunkowe oraz w 100% naturalne.